torsdag 1. november 2012

Nyheter i forskjellige perspektiver


Når du går inn på en nettavis, hvilken velger du? For hvilken du velger spiller ganske stor rolle på hvilke type nyheter du liker - ofte. I undersøkelsen vår prøvde vi å finne ut hvilke type nyheter avisa Aftenposten og avisa Dagbladet presenterer.  Hvor stor er egentlig forskjellen mellom disse? Til hvilke lesere er stoffet ment for, og hvorfor er det forskjeller når nyhetene ofte er de samme?

Etter å ha analysert nyhets sjangere i to dager føler vi at vi har kommet til et fornuftig svar. Resultatene var litt som forventet, men samtidig litt overraskende. VG og Dagbladet er de mest leste avisene, men visste du hvor mye  plass Dagbladet egentlig bruker på underholdning i forhold til andre nyheter? Den første dagen var så mye som 2/5 av plassen brukt på underholdning. I mellomtiden publiserte Aftenposten bare 1/6 med underholdning.

Et eksempel vi fant, kommer fra den store stormen "Sandy" som svirrer rundt i USA for øyeblikket. Mens Dagbladet skrev med gedigne bokstaver og knall fargebakgrunn for å vekke oppmerksomhet "7 millioner er uten strøm" og viser dette Live, var dette kun en liten tittel hos Aftenposten.

Så kommer vi til spørsmålet: Hvorfor er nyhetene forskjellige, selv om de egentlig er det samme?

En journalist må ikke bare skrive artikkelen, men journalisten må også velge en vinkling. Vinklingen kommer ofte an på hvor det er journalisten har fått tak i informasjonen sin fra. Og hvor man vil hente informasjonen sin fra kommer igjen an på hvilken vinkling de ønsker. Dagbladet er en tabloid avis . Det vil si at de er avhengig av at folk reiser til butikken for å kjøpe avisa. Da må det som blir skrevet her være av stor interesse for flest mulig folk. I motsetning til aftenposten som ikke er like avhengige av at folk kjøper avisa i butikken. Derfor trenger de heller ikke de store sjokkerende kjendisnyhetene.

I diagrammet under ser du resultatene vi kom frem til. Den første er Aftenposten, mens den andre er Dagbladet.




1 kommentar:

  1. Godkjent.
    En solid analyse hvor dere reflekterer meget godt. Vinklingsforklaringen dere kommer med er viktig.

    SvarSlett